Antropologiske forståelser af aldring

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

Standard

Antropologiske forståelser af aldring. / Jensen, Stine Grønbæk; Steno, Anne Mia ; Teglgaard, Loa Kristine ; Grünenberg, Kristine ; Rasmussen, Jon Dag ; Schwennesen, Nete; Segal, Lotte Buch ; Jønsson, Alexandra Brandt Ryborg.

In: Tidsskriftet Antropologi, Vol. 86 , 2023, p. 3-16.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

Harvard

Jensen, SG, Steno, AM, Teglgaard, LK, Grünenberg, K, Rasmussen, JD, Schwennesen, N, Segal, LB & Jønsson, ABR 2023, 'Antropologiske forståelser af aldring', Tidsskriftet Antropologi, vol. 86 , pp. 3-16.

APA

Jensen, S. G., Steno, A. M., Teglgaard, L. K., Grünenberg, K., Rasmussen, J. D., Schwennesen, N., Segal, L. B., & Jønsson, A. B. R. (2023). Antropologiske forståelser af aldring. Tidsskriftet Antropologi, 86 , 3-16.

Vancouver

Jensen SG, Steno AM, Teglgaard LK, Grünenberg K, Rasmussen JD, Schwennesen N et al. Antropologiske forståelser af aldring. Tidsskriftet Antropologi. 2023;86 :3-16.

Author

Jensen, Stine Grønbæk ; Steno, Anne Mia ; Teglgaard, Loa Kristine ; Grünenberg, Kristine ; Rasmussen, Jon Dag ; Schwennesen, Nete ; Segal, Lotte Buch ; Jønsson, Alexandra Brandt Ryborg. / Antropologiske forståelser af aldring. In: Tidsskriftet Antropologi. 2023 ; Vol. 86 . pp. 3-16.

Bibtex

@article{7bc320e6e7c845109ab6c3fa764747b7,
title = "Antropologiske forst{\aa}elser af aldring",
abstract = "Da Margaret Clark for mere end 50 {\aa}r siden i The Anthropology of Aging skrev „at t{\ae}nke over alderdommen betragtes ofte som en morbid besk{\ae}ftigelse“ (Clark 1967), kritiserede hun Nordamerikas dav{\ae}rende syn p{\aa} aldring, som blev afspejlet i metaforer om forfald, begr{\ae}nsninger og d{\o}d. Samtidig lagde hun og andre antropologer grundstenen til, hvad der i dag er en af de st{\o}rste undergrene i antropologien, nemlig studier af aldring. Der er flere grunde til, at aldring er et stadigt voksende antropologisk forskningsfelt. Ikke alene er aldring ikke en tilstand, men en proces, som erfares hele livet. Aldring er ogs{\aa} et uafv{\ae}rgeligt biologisk f{\ae}nomen, hvis tolkning og udtryk afh{\ae}nger af den kulturelle og sociale kontekst, hvori aldringen manifesterer og materialiserer sig.Aldring som f{\ae}nomen foreg{\aa}r i alle livsfaser, hvorfor aldringsforskning principielt kan fokusere p{\aa} mennesker i alle aldre. De fleste studier af aldring i dag er dog centreret om de senere livsfaser. Det skyldes formentlig de udfordringer, der er for{\aa}rsaget af, at vi i gennemsnit lever l{\ae}ngere end nogensinde f{\o}r, og at andelen af mennesker over 65 {\aa}r er stigende globalt set. Denne demografiske udvikling har i det globale nord givet anledning til {\o}gede bekymringer og problematiseringer af alderdommen, og aldring er blevet til et dom{\ae}ne for intervention og statslige indsatser. Samtidig p{\aa}virker det stigende antal {\ae}ldre relationen mellem generationer, familiem{\o}nstre og arbejdsforhold. Aldring er s{\aa}ledes ikke bare et privat anliggende, men i h{\o}j grad ogs{\aa} et samfundsanliggende.Det er ogs{\aa} de sene livsfaser, der er omdrejningspunkt i dette temanummer, hvor vi unders{\o}ger aldring som biologisk f{\ae}nomen, kulturel konstruktion og situeret praksis. Dels udforsker vi de vidensformer og teknologier, der bringes i anvendelse i bestr{\ae}belsen p{\aa} at forst{\aa} og kontrollere aldring i det moderne samfund, dels s{\ae}tter vi fokus p{\aa} aldring som et vilk{\aa}r, det enkelte menneske fors{\o}ger at till{\ae}gge mening og h{\aa}ndtere i hverdagslivet.",
author = "Jensen, {Stine Gr{\o}nb{\ae}k} and Steno, {Anne Mia} and Teglgaard, {Loa Kristine} and Kristine Gr{\"u}nenberg and Rasmussen, {Jon Dag} and Nete Schwennesen and Segal, {Lotte Buch} and J{\o}nsson, {Alexandra Brandt Ryborg}",
year = "2023",
language = "Dansk",
volume = "86 ",
pages = "3--16",
journal = "Tidsskriftet Antropologi",
issn = "0906-3021",
publisher = "Foreningen Stofskifte",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Antropologiske forståelser af aldring

AU - Jensen, Stine Grønbæk

AU - Steno, Anne Mia

AU - Teglgaard, Loa Kristine

AU - Grünenberg, Kristine

AU - Rasmussen, Jon Dag

AU - Schwennesen, Nete

AU - Segal, Lotte Buch

AU - Jønsson, Alexandra Brandt Ryborg

PY - 2023

Y1 - 2023

N2 - Da Margaret Clark for mere end 50 år siden i The Anthropology of Aging skrev „at tænke over alderdommen betragtes ofte som en morbid beskæftigelse“ (Clark 1967), kritiserede hun Nordamerikas daværende syn på aldring, som blev afspejlet i metaforer om forfald, begrænsninger og død. Samtidig lagde hun og andre antropologer grundstenen til, hvad der i dag er en af de største undergrene i antropologien, nemlig studier af aldring. Der er flere grunde til, at aldring er et stadigt voksende antropologisk forskningsfelt. Ikke alene er aldring ikke en tilstand, men en proces, som erfares hele livet. Aldring er også et uafværgeligt biologisk fænomen, hvis tolkning og udtryk afhænger af den kulturelle og sociale kontekst, hvori aldringen manifesterer og materialiserer sig.Aldring som fænomen foregår i alle livsfaser, hvorfor aldringsforskning principielt kan fokusere på mennesker i alle aldre. De fleste studier af aldring i dag er dog centreret om de senere livsfaser. Det skyldes formentlig de udfordringer, der er forårsaget af, at vi i gennemsnit lever længere end nogensinde før, og at andelen af mennesker over 65 år er stigende globalt set. Denne demografiske udvikling har i det globale nord givet anledning til øgede bekymringer og problematiseringer af alderdommen, og aldring er blevet til et domæne for intervention og statslige indsatser. Samtidig påvirker det stigende antal ældre relationen mellem generationer, familiemønstre og arbejdsforhold. Aldring er således ikke bare et privat anliggende, men i høj grad også et samfundsanliggende.Det er også de sene livsfaser, der er omdrejningspunkt i dette temanummer, hvor vi undersøger aldring som biologisk fænomen, kulturel konstruktion og situeret praksis. Dels udforsker vi de vidensformer og teknologier, der bringes i anvendelse i bestræbelsen på at forstå og kontrollere aldring i det moderne samfund, dels sætter vi fokus på aldring som et vilkår, det enkelte menneske forsøger at tillægge mening og håndtere i hverdagslivet.

AB - Da Margaret Clark for mere end 50 år siden i The Anthropology of Aging skrev „at tænke over alderdommen betragtes ofte som en morbid beskæftigelse“ (Clark 1967), kritiserede hun Nordamerikas daværende syn på aldring, som blev afspejlet i metaforer om forfald, begrænsninger og død. Samtidig lagde hun og andre antropologer grundstenen til, hvad der i dag er en af de største undergrene i antropologien, nemlig studier af aldring. Der er flere grunde til, at aldring er et stadigt voksende antropologisk forskningsfelt. Ikke alene er aldring ikke en tilstand, men en proces, som erfares hele livet. Aldring er også et uafværgeligt biologisk fænomen, hvis tolkning og udtryk afhænger af den kulturelle og sociale kontekst, hvori aldringen manifesterer og materialiserer sig.Aldring som fænomen foregår i alle livsfaser, hvorfor aldringsforskning principielt kan fokusere på mennesker i alle aldre. De fleste studier af aldring i dag er dog centreret om de senere livsfaser. Det skyldes formentlig de udfordringer, der er forårsaget af, at vi i gennemsnit lever længere end nogensinde før, og at andelen af mennesker over 65 år er stigende globalt set. Denne demografiske udvikling har i det globale nord givet anledning til øgede bekymringer og problematiseringer af alderdommen, og aldring er blevet til et domæne for intervention og statslige indsatser. Samtidig påvirker det stigende antal ældre relationen mellem generationer, familiemønstre og arbejdsforhold. Aldring er således ikke bare et privat anliggende, men i høj grad også et samfundsanliggende.Det er også de sene livsfaser, der er omdrejningspunkt i dette temanummer, hvor vi undersøger aldring som biologisk fænomen, kulturel konstruktion og situeret praksis. Dels udforsker vi de vidensformer og teknologier, der bringes i anvendelse i bestræbelsen på at forstå og kontrollere aldring i det moderne samfund, dels sætter vi fokus på aldring som et vilkår, det enkelte menneske forsøger at tillægge mening og håndtere i hverdagslivet.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 86

SP - 3

EP - 16

JO - Tidsskriftet Antropologi

JF - Tidsskriftet Antropologi

SN - 0906-3021

ER -

ID: 362847886