Gode liv, dårlige liv - problematiseringer og valg i dansk abortpolitik.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearch

Standard

Gode liv, dårlige liv - problematiseringer og valg i dansk abortpolitik. / Nexø, Sniff Andersen.

Folkesundhed - i et kritisk perspektiv.. ed. / Stinne Glasdam. 1. ed. København : Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2009. p. 372-398.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearch

Harvard

Nexø, SA 2009, Gode liv, dårlige liv - problematiseringer og valg i dansk abortpolitik. in S Glasdam (ed.), Folkesundhed - i et kritisk perspektiv.. 1 edn, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, København, pp. 372-398.

APA

Nexø, S. A. (2009). Gode liv, dårlige liv - problematiseringer og valg i dansk abortpolitik. In S. Glasdam (Ed.), Folkesundhed - i et kritisk perspektiv. (1 ed., pp. 372-398). Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck.

Vancouver

Nexø SA. Gode liv, dårlige liv - problematiseringer og valg i dansk abortpolitik. In Glasdam S, editor, Folkesundhed - i et kritisk perspektiv.. 1 ed. København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck. 2009. p. 372-398

Author

Nexø, Sniff Andersen. / Gode liv, dårlige liv - problematiseringer og valg i dansk abortpolitik. Folkesundhed - i et kritisk perspektiv.. editor / Stinne Glasdam. 1. ed. København : Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2009. pp. 372-398

Bibtex

@inbook{161804201a1d11deb43e000ea68e967b,
title = "Gode liv, d{\aa}rlige liv - problematiseringer og valg i dansk abortpolitik.",
abstract = "  Med Svangerskabsloven fra 1937 blev der for f{\o}rste gang i Danmark formaliseret en r{\ae}kke indikationer for, hvorn{\aa}r en kvinde lovligt kunne f{\aa} foretaget en svangerskabsafbrydelse. Indikationerne gjorde det eksplicit, hvad det officielle system ans{\aa} for 'gode grunde' til en abort p{\aa} det tidspunkt, og udsprang af hvad der blev betragtet som gode og d{\aa}rlige liv i et samfundsm{\ae}ssigt perspektiv. Abortloven lagde derfor ikke n{\ae}vnev{\ae}rdig v{\ae}gt p{\aa} kvindens egne grunde og {\o}nsker. Dette har {\ae}ndret sig med tiden, markeret med indf{\o}relsen af den 'fri abort' i 1973, hvor netop kvindens individuelle grunde blev afg{\o}rende. Men ogs{\aa} den nyere abortpolitik skelner i et vist omfang mellem gode og d{\aa}rlige grunde, gode og d{\aa}rlige liv - blot er indholdet af disse kategorier forandret. I dette kapitel behandles 1930'ernes og 1970'ernes abortdebatter med en diskursiv analytik: Hvilke forestillinger om gode og d{\aa}rlige liv kendetegnede debatterne? Hvilke slags problemer havde man for {\o}je i udformningen af politikkerne? Og hvilken betydning fik individuelle valg i disse sammenh{\ae}nge? Kapitlet drager afslutningsvis en parallel til nutidens debatter om reproduktive teknologier, s{\ae}rligt fosterdiagnostiske tilbud, og l{\ae}gger hermed op til en refleksion over, hvordan ogs{\aa} de nutidige frie, informerede valg pr{\ae}ges af s{\ae}rlige former for problematiseringer og forestillinger om gode og d{\aa}rlige liv.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Abortlovgivning",
author = "Nex{\o}, {Sniff Andersen}",
year = "2009",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-17-04041-0",
pages = "372--398",
editor = "Stinne Glasdam",
booktitle = "Folkesundhed - i et kritisk perspektiv.",
publisher = "Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck",
edition = "1",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Gode liv, dårlige liv - problematiseringer og valg i dansk abortpolitik.

AU - Nexø, Sniff Andersen

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 -   Med Svangerskabsloven fra 1937 blev der for første gang i Danmark formaliseret en række indikationer for, hvornår en kvinde lovligt kunne få foretaget en svangerskabsafbrydelse. Indikationerne gjorde det eksplicit, hvad det officielle system anså for 'gode grunde' til en abort på det tidspunkt, og udsprang af hvad der blev betragtet som gode og dårlige liv i et samfundsmæssigt perspektiv. Abortloven lagde derfor ikke nævneværdig vægt på kvindens egne grunde og ønsker. Dette har ændret sig med tiden, markeret med indførelsen af den 'fri abort' i 1973, hvor netop kvindens individuelle grunde blev afgørende. Men også den nyere abortpolitik skelner i et vist omfang mellem gode og dårlige grunde, gode og dårlige liv - blot er indholdet af disse kategorier forandret. I dette kapitel behandles 1930'ernes og 1970'ernes abortdebatter med en diskursiv analytik: Hvilke forestillinger om gode og dårlige liv kendetegnede debatterne? Hvilke slags problemer havde man for øje i udformningen af politikkerne? Og hvilken betydning fik individuelle valg i disse sammenhænge? Kapitlet drager afslutningsvis en parallel til nutidens debatter om reproduktive teknologier, særligt fosterdiagnostiske tilbud, og lægger hermed op til en refleksion over, hvordan også de nutidige frie, informerede valg præges af særlige former for problematiseringer og forestillinger om gode og dårlige liv.

AB -   Med Svangerskabsloven fra 1937 blev der for første gang i Danmark formaliseret en række indikationer for, hvornår en kvinde lovligt kunne få foretaget en svangerskabsafbrydelse. Indikationerne gjorde det eksplicit, hvad det officielle system anså for 'gode grunde' til en abort på det tidspunkt, og udsprang af hvad der blev betragtet som gode og dårlige liv i et samfundsmæssigt perspektiv. Abortloven lagde derfor ikke nævneværdig vægt på kvindens egne grunde og ønsker. Dette har ændret sig med tiden, markeret med indførelsen af den 'fri abort' i 1973, hvor netop kvindens individuelle grunde blev afgørende. Men også den nyere abortpolitik skelner i et vist omfang mellem gode og dårlige grunde, gode og dårlige liv - blot er indholdet af disse kategorier forandret. I dette kapitel behandles 1930'ernes og 1970'ernes abortdebatter med en diskursiv analytik: Hvilke forestillinger om gode og dårlige liv kendetegnede debatterne? Hvilke slags problemer havde man for øje i udformningen af politikkerne? Og hvilken betydning fik individuelle valg i disse sammenhænge? Kapitlet drager afslutningsvis en parallel til nutidens debatter om reproduktive teknologier, særligt fosterdiagnostiske tilbud, og lægger hermed op til en refleksion over, hvordan også de nutidige frie, informerede valg præges af særlige former for problematiseringer og forestillinger om gode og dårlige liv.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Abortlovgivning

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-17-04041-0

SP - 372

EP - 398

BT - Folkesundhed - i et kritisk perspektiv.

A2 - Glasdam, Stinne

PB - Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck

CY - København

ER -

ID: 11553447